Tilbage

Lavpointturnering i Schweiz. 

Af Lars Helmer Jensen

Fredag d. 10. Oktober drog vi af sted 5 spillere: Bo Kurt Michael Thomas og Lars, vores 2 hjælpere Mette og Laura samt Ina vores holdhjælper  mekaniker og superkvinde som klarer alle problemer på sådan en tur. Vi skulle forbandet tidligt op da vi skulle flyve kl. 8 om morgenen og med køretur tjek ind osv. Ja så ringede mit eget vækkeur kl. 4.15 – skønt.

Tingene forløb glat fra starten vi fløj til tiden blev hentet kort efter  ankomsten og efter en times køretur ankom vi til det sted i Nottwil  hvor vi både skulle bo og spille.

Turneringen bestod af 10 hold som  var fordelt i 2 puljer med 5 i hver hvor der skulle spilles alle mod alle. Afhængigt af ens placering i gruppen skulle man derefter spille en ’cross over’ kamp mod et hold fra den anden pulje som afgør hvilken plads i turneringen man skal spille om i den sidste kamp.

Vi havde god tid og fik lidt frokost inden vi skulle spille vores første kamp.  Vores eget hold er et hold hvor kræfter og evner er mere jævnt  fordelt en på mange andre hold selvom der ikke er tvivl om hvem der er bedst og naturligvis hvem der er svagest hvilket betyder at det er ham der er udskifter. 

Svenskerne som vi skulle spille mod i første kamp fredag eftermiddag er et hold som er bygget op om en stjernespiller men da de andre på holdet også er ret gode var der ingen tvivl om at de var favoritter. Det forhindrede os sandelig ikke i at lægge en strategi til at forsøge at vinde kampen. Primært skulle faktisk alle mand være med til at dæmme op for deres stjerne desuden skulle vores hold levere sit absolut ypperste hvis vi skulle have en chance. Fra starten gik det faktisk meget godt vores strategi fungerede og vi lavede ingen brølere og efter 1. periode førte vi 5-4. Men måske skulle svenskerne bare lige komme sig oven på rejsen for i 2. periode fik de fat i os, dels fordi de spillede bedre men også fordi de fik presset os til at lave en del fejl og ved pausen var vi bagud 10-13. 3. periode fortsatte som den 2. Svenskerne  havde overtaget og selv om vi ikke var helt udspillet havde vi dog ingen chance for at indhente dem og perioden sluttede 13-18. I 4. Periode regnede de kampen for vundet og skiftede nogle af deres reserver ind og vi gjorde det samme i og med at vi kun var fem måtte vi jo erkende at det ville blive hårdt for de 4 i vores stærkeste opstilling så enhver mulighed for at benytte reserven måtte bruges.  Således spillede vi faktisk lige op i den sidste periode og tabte med fem mål 22-27. 

Lørdag morgen skulle vi spille den tidlige kamp hvilket betød endnu en tidlig morgen- for mit vedkommende ringede uret 5.30 for at være klar til morgenmaden som i øvrigt var formidabel  med alt hvad hjertet kan begære og lutter friske råvarer en kæmpe maskine der pressede appelsiner og alt muligt andet. 

Vores morgenkamp var mod et Østrisk hold. Moralen var klar – vi skal vinde – sekundært  hvis vi kan spare lidt på kræfterne så gør vi det. Når det er sagt så vidste vi godt at vi skulle passe på ikke at slappe af før sejren var i hus. Det viste sig at være rigtigt da østrigerne slet ikke var dårlige og vi havde lidt problemer med at komme frem på banen og tilsvarende var vi ikke helt skarpe til al lukke af for dem så faktisk var vi efter 1. Periode bagud med 7-8.  

I 2. Periode fik vi bedre styr på deres spil og forhindrede dem flere gange i at komme over midten – (det er jo således at man skal over midten inden 15 sekunder ellers mister man bolden ) – og da vi samtidig ikke tabte så mange afleveringer indbyrdes gav det os overtaget og ved pausen førte vi med 16-12. Dermed følte vi at vi havde kampen under kontrol og i pausen skiftede vi således ud dog kun halvpoint spillerne da det var for risikabelt at tage en et point spiller ud. Til trods for udskiftningen som jo i princippet svækker holdet da det er de bedste der starter fra starten lykkedes os at fastholde det gode spil og vi udbyggede vores føring til seks mål 24-18 efter 3. Periode.

Sidste periode fortsatte på samme vis selvom ingen af holdene rigtigt formåede at lukke de andre ned dermed blev det en relativt målrig kamp i betragtning af det er lavpoint rugby og vi vandt 34-26. 

Herefter var der 3 timer til vores næste kamp og på grund af den måde programmet var sat sammen på måtte vi spise tidligt frokost for at kunne nå at fordøje maden selvom vi vidste at vi ville få sen aftensmad da vi også skulle spille dagens seneste kamp. I pause tiden mellem vores kampe studerede vi de andre hold i deres kampe således at vi kunne være forberedt når vi skulle spille mod dem. Der var en balkon så vi kunne sidde med godt overblik og nyde alt det gode spil der var og ind imellem tage os til hovedet over nogle elendige ting der også blev lavet. 

Om eftermiddagen skulle vi så spille vores 3. Kamp som stod mod et tysk hold. Ligesom det svenske hold er det et hold der er bygget op omkring en enkelt stjerne men med nogle knap så stærke medspillere. Vores taktik mindede således om den vi lagde mod det svenske hold – alle mand er med til at stække deres stærke mand. Selvom vi ikke var favoritter håbede vi som altid på at kunne overraske. En kamp starter med et såkaldt ’tip off’ hvilket vil sige at dommeren kaster bolden op i midten mellem 2 spillere som sidder på banens midte.  

Normalt er vi ret gode til at vinde den bold da Bo har lange arme og vi håbede således at kunne komme foran fra starten. Desværre havde tyskeren længere arme og i løbet af et øjeblik var vi bagud 0-4 før vi overhovedet kom over midten og fik scoret, vi havde store problemer med at dække deres hurtige mand især fordi at når vi fangede ham havde han ofte en fri mand han kunne aflevere til da vi jo måtte bruge flere spillere på at dække ham samtidig havde vi selv svært ved at komme igennem og score. Således var vi efter første periode bagud med fire 4-8. I 2. Periode gik det bedre vi fik i højere grad stoppet deres spil men havde stadig svært ved selv at komme igennem, faktisk tabte vi kun 2.periode med et mål og ved pausen stod det 9-14. I 3.periode fik vi igen svært ved at hænge på og tingene blev ikke bedre af at dommerne begyndte at høre efter alle tyskernes råb om hvad der skulle dømmes, perioden sluttede 16-23. Vi opgav håbet satte reserven ind og i sidste periode kørte de blot sejren hjem og vandt med 9 mål 24-33.

Desværre konstaterede vi igennem både de kampe vi selv spillede men også dem vi så fra sidelinjen at dommernes standard ikke var særlig god. Alt for mange fejl blev ikke dømt spillerne fik lov at brokke hvor de burde have været sat på plads osv. Af og til gik det fint men nogle af kampene bar desværre præg af de dårlige dommere. Surt nok.

Vores sidste gruppekamp stod mod et blandet engelsk hold som havde tabt alle deres kampe og tydeligt var svagere end os. Så vi satte en et point spiller ud og satsede på at lade reserven spille hele kampen så vi kunne spare lidt på de andres kræfter. Der var ikke behov for det store taktik møde der skulle blot køres de kendte opstillinger og hvis vi undlod at fumle for meget med bolden burde der ingen problemer være.  Det skal så erfares at til en turnering spiller alle holdene altid med fuld kraft og de spillere der var på banen måtte da også arbejde for sagen. Kort fortalt så fik vi byttet mellem alle spillerne i A-kæden i løbet af kampen, førte ved halvlegen 14-9 og vandt med 34-16.

Da vi således blev nr. 3 i vores pulje skulle vi spille cross over mod nr. 4 fra den anden pulje hvilket betød at vi også om søndagen skulle spille den tidligste kamp og endnu en gang skulle op før fanden får sko på. 

Denne gang skulle vi spille mod et polsk hold hvor  vi klart mente vi var stærkere end dem. Vi tillod os derfor at starte med en et point spiller på bænken og lagde en strategi ud fra det. Det var måske lidt for overmodigt da polakkerne slet ikke var så svage og fra starten fungerede vores spil ikke rigtig godt, vi havde også for mange boldtab og 1. Periode sluttede 6-6. I den næste periode fik vi stadig ikke rigtig overmagt i kampen og ved halvlegen førte vi med et enkelt mål 12-11. Vi besluttede derfor at tage reserven ud og sætte A-kæden ind for at sikre sejren. I tredje periode gik det det stadig lidt trægt med at få spillet til at fungere optimalt vi fik dog øget føringen til 19-16 inden sidste periode. Endelig viste vi hvad vi kunne vi lukkede rigtig effektivt af for polakkerne i den 4. Periode og satte tingene på plads og vandt med 10 mål 29-19.

Således som cross over systemet fungerer betød sejren at vi i den sidste kamp skulle spille om 5-6 pladsen. 

Denne kamp kom til at stå mod et hold fra Irland som vi havde studeret lidt undervejs da vi havde regnet med at vi måske ville komme til at spille mod dem. Vi var på forhånd meget spændt da vi mente det ville blive en meget jævnbyrdig kamp og der blev derfor diskuteret en del taktik på forhånd. Der var ingen tvivl om at vi måtte stille stærkeste opstilling fra start. Fra begyndelsen gik det rimelig godt vi fik erobret nogle bolde og kom foran men på en eller anden måde følte vi på bænken absolut ikke at vi sad sikkert på kampen selvom vi efter 1. Periode førte med 7-4. I 2. Periode fik irlænderne skruet bissen på og pressede os hårdere end i første periode således fik vi sværere ved at komme over midten og sværere ved at trænge igennem deres forsvar, så faktisk fik vi kun scoret 3 mål i hele denne periode og ved pausen stod det 10-9. 3. Periode var lige så nervepirrende der var fejl og boldtab på begge sider og hele perioden vekslede mellem enten at det stod lige eller vi var foran med et mål og på tilskuer pladsen bed vi negle så vi ingen havde tilbage og 3. Periode sluttede 16-15.  Fra starten af 4. Periode var det os der skulle starte med bolden og da vi fik scoret kom vi endelig foran med 2. Derudover lykkedes det os derefter at lave 2 bolderobringer så vi kom foran med 4 og nu var der jubelstemning på bænken imidlertid kom de undervejs i perioden tilbage på -2 og vi blev lidt nervøse men heldigvis fik vi hurtigt øget føringen igen og vandt med fem 22-17. Absolut turneringens mest spændende kamp og således sluttede vi på 5. Pladsen.

Derefter manglede vi blot at se finalen som stod mellem svenskerne og tyskerne nr. 1 og 2 fra vores egen pulje men da vi samtidig skulle gøre klar til hjemrejsen fik jeg desværre ikke set starten jeg mener dog at 1. Periode sluttede lige men i 2. Periode tog fanden ved svenskerne som kom foran med 8 og den føring sørgede de for at holde kampen ud. Faktisk var finalen en meget intensiv affære hvor hele 3 tyske spillere var en tur på gulvet på grund af en meget temperamentsfuld svensk spiller som tidligere omtalt er meget hurtig og desværre ind imellem laver nogle voldsomme taklinger ikke fordi de nødvendigvis var ulovlige men det gør jo ondt at ryge ud af stolen. Den svenske sejr var uden tvivl fortjent så tillykke med det. 

Så manglede bare hjemrejsen som forløb efter planen bortset fra at vores fly var forsinket og vi først var i Kastrup ved 11 tiden om aftenen så selvsagt var alle godt trætte men man må sige at vi opnåede den bedste placering vi kunne håbe på med det hold vi har og vi fik spillet en masse gode kampe. Alt i alt en succes oplevelse.

 

Tilbage